Belangrijke tips bij gladheid

Het winterse weer heeft haar intrede gedaan. Gevolg: gladheid, sneeuw, aangevroren wegen en problemen in het verkeer. De ANWB zette zes belangrijke tips bij gladheid nog eens op een rijtje.

 

Houd afstand

Zorg voor extra ruimte op de weg vóór je. Die paar meter extra geeft je meer tijd om te reageren op onverwachte gebeurtenissen. Maakt je voorganger een noodstop, dan heb je een paar tellen extra om (beheerst) te remmen. En – niet onbelangrijk – degene achter je ook. Ga niet op iemands bumper hangen omdat je haast hebt. Bij invoegen geldt hetzelfde. Neem de tijd en de ruimte om rustig, met gepaste snelheid in te voegen.

 

Kijk ver voor je uit

Kijk vér voor je uit, dan stuur je meestal vanzelf in de goede lijn. En ook dat gaat beter als je niet te dicht achter je voorganger rijdt. Het lijkt misschien niet nodig, die extra tijd. Maar iedere seconde én meter telt als je onverwachts in een slip terechtkomt.

 

Trek rustig op

Soms is optrekken vanuit stilstand al meteen een uitglijder. Voor je het weet graven de slippende banden zich dieper in de sneeuw en komt de auto helemaal niet meer van zijn plek. Wegrijden in z’n twee kan helpen. Geef weinig gas en laat de koppeling heel rustig opkomen. Dat kan ook prima in de eerste versnelling. Probeer al je handelingen beheerst en rustig te doen. Stuur gelijkmatig, rem niet abrupt. Stuur bochten niet te scherp in. Veiligheidssystemen als ESC (ESP) kun je bij optrekken vanuit stilstand op gladde ondergrond soms beter even uitschakelen. Ze kunnen het  wegrijden in de sneeuw juist bemoeilijken. Zet – zodra je rijdt –  ESC (ESP) direct weer aan!

 

Klik hier om de overige tips ook nog te lezen.

 

Bron: Rijschoolvandaag.nl

Tijdstip:


Vraag/opmerking:
Vraag/opmerking:

Download onze app!