Einde trucjes, maar wat moeten we nu met dat theorie-examen?

De voorspelbaarheid is uit het theorie-examen van het CBR. Daarmee zijn de trucjes als het goed is verdwenen, maar is daarmee het theorie-examen weer in ere hersteld? Als turbo-opleiders puur examentraining geven en kandidaten alleen stof laten stampen, wat zijn we dan opgeschoten? Er zijn nog veel vragen onbeantwoord en veel zaken onduidelijk, daar zijn brancheverenigingen FAM, VRB en BOVAG Rijscholen het wel over eens.

Deze week werden de resultaten van het wetenschappelijke onderzoek naar de vragenbank van het theorie-examen gepubliceerd. Het CBR liet weten 57 aspecten te hebben herkend die voorspelbaar waren, wat concreet betekent dat er enkele honderden vragen zijn geschrapt of aangepast.

Gedegen onderzoek

Komende maandag zitten de brancheverenigingen samen om te bespreken wat de resultaten van dit onderzoek betekenen. Wel hebben zij al contact gehad met de afgevaardigde van onderzoekbureau ICE, die hen vertegenwoordigde in de begeleidingscommissie van het onderzoek en na ging of dit gedegen gebeurde.

En er is inderdaad sprake van een gedegen onderzoek, zo was zijn conclusie volgens BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens. “Hij heeft het rapport bestudeerd en dat geconcludeerd. De analyse is secuur gebeurd.” En dat stemt tevreden, vindt ook VRB-voorzitter Peter van Neck. “Het CBR is hier goed mee aan de slag gegaan en heeft belangrijke problemen getackeld.”

De resultaten van het onderzoek waren voor de branchepartijen niet onverwacht, zo ook niet voor FAM-voorzitter Ruud Rutten. “Het heeft nogmaals aangetoond dat het nodig is om een gedegen opleiding te volgen bij een goede theorie-opleider.”

Turbo-opleiders

De zogenaamde turbo-opleiders – theorie-opleiders die kandidaten in één dag trucjes aanleren en/of met gerichte examentraining de stof in de hoofden stampen – hebben het naar verluidt de afgelopen maanden al steeds lastiger gekregen om hun kandidaten ineens door het examen heen te krijgen. Daarnaast merkt Rutten in zijn eigen theorielokaal dat het tij keert. “Het zit weer vol met dertig of veertig man, waar het een tijd terug nog soms zes mensen waren. Alle aandacht in de media heeft mensen aan het denken gezet, zo lijkt het.”

Lees verder >>

Bron: Rijschoolpro.nl

Tijdstip:


Vraag/opmerking:
Vraag/opmerking:

Geslaagd, gefeliciteerd!


Kim Jonker ( 26 )
Rijbewijscategorie: A

Download onze app!